Forskning, utveckling och innovation
För att nå Norra Djurgårdsstadens ambitiösa hållbarhetsmål krävs ny kunskap, system och processer. Cirka 40 innovationsprojekt har slutförts, med ett 10-tal pågående inom bygg- och masslogistik, vatten och avlopp, digitalisering, elektrifiering med mera.
Filtrera innovationsprojekten

Cities4PEDs - Energipositiv stadsdel
I FoU-projektet Cities4PEDs (Cities for positive energy districts) ska städerna Bryssel, Wien och Stockholm undersöka hur energipositiva områden kan skapas.

Klimatberäkning för en detaljplan
Syftet med klimatberäkning av en detaljplan är att sätta olika byggnadsdelar i ett sammanhang och kartlägga vad som driver klimatpåverkan. Målet är att ta fram ett verktyg för tidiga analyser av klimatpåverkan i detaljplaneskedet.

Innovativ bygglogistik
Bygglogistikcenter koordinerar och samlastar alla transporter till och från byggområdet. På så sätt kan antalet transporter i området minska med 50 %.

BEAst - Uppföljning av miljödata
För att nå en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor är ett steg att mäta och fånga in miljödata som kan värderas. Nu testar staden systemet BEAst för att fånga alla utsläppsdata från byggproduktionen avseende transporter, byggmaterial, byggproduktion.

Grått blir blått – Minskad dricksvattenanvändning

Ökat medborgarengagemang för minskad klimatpåverkan
Projektet "Medborgarengagemang som plattform för minskad klimatpåverkan" pågår till hösten 2023.

Tango-W - Storskalig urban odling: kompetensutveckling för synergier mellan mat, vatten och energi.
Möjligheten till industriell odling i bergrum i t ex Loudden utreds inom ramen för ett EU-projekt. Innovationsprojektet startade i mars 2022.

Reflow - Norra Djurgårdsstadens kretsloppsmodell
I Norra Djurgårdsstaden pågår sedan flera år ett ambitiöst kravställnings-, uppföljnings- och datainsamlingsarbete. Parallellt med det har ambitionen varit att utveckla en interaktiv kretsloppsmodell "Reflow".

Mobilitetsindex främjar hållbart resande
Norra Djurgårdsstaden bidrar till ett hållbart resande genom att samverka med aktörer i stadsdelen. Syftet är att uppnå uppsatta mål inom områdena säkerhet, miljö, hälsa och tillgänglighet.

Utvärdering av växtbäddar
Syftet är att få bättre kunskap om hur olika uppbyggnad av växtbäddar fungerar med avseende på rening och fördröjning av dagvatten. Målet är att säkerställa dagvattenhantering och trädens livsmiljö.

Smarter Greener Cities
18 väderstationer är uppsatta i Norra Djurgårdsstaden för att samla in data och skapa bättre förståelse för hur stadsgrönska påverkar lokala väderförhållanden.

Mat i cirkulära robusta system
För att vara en hållbar och attraktiv stad krävs att samhällets restprodukter kommer till användning och att staden kan hushålla med sitt vatten. Projektet MACRO – MAt i Cirkulära RObusta system – är ett samverkansprojekt med tio parter.

Framtidsvision om stadens mat
Urban skördefest år 2052. En framtidsspaning kring storskalig lokal matförsörjning.

Kollektivt engagemang för en cirkulär ekonomi

LocalLife
Projektet LocalLife, är ett innovativt kommunikationssystem för människor i ett lokalsamhälle, till exempel en stadsdel. Pilotprojekt genomförs i Hammarby Sjöstad, Norra Djurgårdsstaden, Storsudret på södra Gotland och Ebbepark, Linköping.

Byggsektorns miljöberäkningsverktyg, test av klimatberäkning
Miljöförvaltningen, exploateringskontoret och bostadsbolagen har tillsammans testat och utvärderat IVL:s branschgemensamma klimatberäkningsverktyg.

Elektrifiering av byggarbetsplatsen – Med utsikt från förarplatsen
Projektet "Med utsikt från förarplatsen" ska underlätta introduktion av ellastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på byggarbetsplatser.

Upphandling av ellastbil
Syftet med ellastbilen är att minska klimatpåverkan och buller från byggtransporter, samt genom lastväxlarsystem öka flexibiliteten för att undvika dieseldrivna hjälpmaskiner för lossning. Målet är att minimera utsläppen av klimatgaser från byggtransporter.

Uppkopplade Norra Djurgårdsstaden
Connected SRS initierades med målsättningen att fortsätta utforska hur IoT och ökad datadelning kan användas som ett verktyg i hållbarhetsarbetet; denna gång med utgångspunkt i stadens strategi.

Grönstruktur blir aktiv komponent
C/O City är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som tar avstamp i utmaningar kring klimatförändringar och försämrade ekosystem genom urbanisering. Projektet initierades för att utveckla kunskap kring hur Norra Djurgårdsstadens grönstruktur skulle kunna stöda och utveckla ekosystemet och den biologiska mångfalden samt upprätthålla värdefulla ekosystemstjänster.

Innovationsupphandling framtidens återvinningscentral
Norra Djurgårdsstaden bidrar till utveckling och förbättring av återvinningen i stadsdelen med en innovativ plattformslösning för insamling och omhändertagande av grovavfall med högt ställda miljökrav. Ett projekt initierat av Stockholms stad och Stockholm Vatten och Avfall.

Hur ska en hållbar stadsdel utformas?

Energisystemanalys Kolkajen

Energisystemanalys Loudden
”Systemanalys för framtidens hållbara energisystem” är en studie om energiförsörjning av Loudden, södra delen av Norra Djurgårdsstaden.

Hållbarhetsportalen
Målet med portalen är att systematisera och förenkla uppföljningen och utvärdera kravställningen i kommande projekt för att säkerställa ständig förbättring.

Tystare tätortsnära krossning och masshantering
Projektet studerar möjligheter att med bättre utredningsunderlag, uppföljning och kravställning sänka bullernivåerna på krossplatser och vid masslogistikcenter.

Innovationsupphandling markrening
Projektet Innovativ Marksanering syftar till att identifiera, upphandla och testa metoder och tekniker för marksanering och iordningställande av gammal industrimark.

Klimatneutrala stadsdelar i Europa

Färdplan mot en fossilbränslefri stadsdel
Syftet var att utveckla strategier för att nå målet att Norra Djurgårdsstaden ska bli fossilbränslefritt 2030 samt utveckla och sprida metoder och erfarenheter internationellt för hur man kan arbeta för, följa upp och beräkna klimatpåverkan för en stadsdel.

Mat och energi i en cirkulär ekonomi
Syftet med projektet var att utreda potentialen till ökat resursutnyttjande genom sorterande avloppssystem.

Citylogistik

Smart City SRS
150 familjer testade styrning av den egna energianvändningen
Genom forskningsprojektet Smart Energy City har 150 familjer i realtid kunnat se och styra sin energianvändning. Projektet har utvecklat lösningar som gör det möjligt att använda el, vatten och värme på ett smartare sätt.